Recept
TILL TRE BOTTNAR
12 dl ägg ca 36 st)
1020 g strösocker (Vispas vit och porös)
450 g vetemjöl
525 g potatismjöl
2 msk bakpulver
TILL FEM BOTTNAR
16 dl ägg ca 48 st)
1360 g strösocker (Vispas vit och porös)
570 g vetemjöl
665 g potatismjöl
35 g bakpulver
(Blandas och siktas ned för hand)
Du behöver tre olika stora tårtformar och en tårtställning som separerar tårtbottnarna från varandra.
(Det går också bra att lägga bottnarna på varandra men resultatet blir ej lika bra)
Dela varje botten i tre delar.
Botten 1: Lägg på hallonsylt eller jordgubbssylt och ett lager (ca I cm tjock) vispad grädde blandad med hemkokt vaniljkräm.
Botten 2: Sylt och vaniljgrädde.
Toppen:Bred på ett bulligt lager vispgrädde.
Gör likadant med alla tårtbottnar.
HEMKOKT VANLJKRÄM
5 dl kaffegrädde
I dl vetejmjöl
I dl äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 dl vaniljsocker
TILL FEM BOTTNAR
1 l kaffegrädde
2 dl vetejmjöl
2 dl äggulor
1 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker
Vispa ihop alla ingredienser (ej vaniljsocker) i en bunke.Koka i mikrovågsugn på full effekt i 4 min.
(om du ej har mikrovågsugn – koka i kastrull tills krämen är lagom tjock – var dock försiktig så att den inte bränner fast)
Ta ut bunken och vispa.
Koka i 3 min.
Vispa.
Koka i 2 min.
Vispa.
Ställ in vaniljsåsen i kylen, låt den svalna och blanda därefter ner vaniljsocker.
TÄCKNING
Ca 1 kg kavlingsmarzipan kavlas ut för övertäckning.
MOROTSKAKA
Himmelsk kaka med krämig topping eller siktat florsocker
1 3/4 dl.ägg
300g. rivna morötter
1 3/4 dl.olja
200g.mjöl
300g.strösocker
1tsk.bakpulver
1tsk.bikarbonat
1tsk.salt
1tsk.kanel
Bakas i ugn: 200 grader i ca 40min
Vispa ägg,morötter och olja ca.5-10 min.
Vänd ned resten av ingredienserna häll i en rund bröad form.
Morotsglasyr 100g. philadelfiaost
50g.mjukt smör
125g. florsocker
1tsk.vaniljsocker
Vispa allt med en elvisp till en vit glasyr
OSTGLASYR
200 g Philadelphiaost
100g avsvalnat smält smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Bred på, och låt stå tills toppingen stelnat.